жимолость

  1. Ботанічний опис жимолості
  2. Жимолость їстівна (Lonicera caerulea)
  3. Найбільш популярні види і сорти жимолості.
  4. Корисні властивості жимолості
  5. склад жимолості
  6. Властивості жимолості і її вплив на організм
  7. Протипоказання і шкоду жимолості
  8. жимолость
  9. Корисні властивості жимолості
  10. Небезпечні властивості жимолості
  11. можна замовити саджанці згідно з нашим прайсом



квітник це прекрасне доповнення для будь-якого дизайну. Гуляючи повз доглянутого саду не виходить не звернути погляд на який-небудь яскравий кущ. І у багатьох пролітає ідея, а може необхідно і виростити щось квітуче? Коли витік дня пішло з приємних відчуттів, то і напружений день відчувається швидше і позитивніше. Вирощування саду довльно улюблене хобі, яке приносить приємні емоції не тільки рідним але і всім сусідам.

Ботанічний опис жимолості

ЖИМОЛОСТЬ (Lonicera) - декоративний садовий чагарник , Відноситься до сімейства жимолостеві (Caprifoliaceae). Своїм латинською назвою (Lonicera) жимолость зобов'язана Адаму Лоніцер (1528-1586), німецького лікаря, філологу і ботаніку, хоча спочатку Карл Лінней збирався привласнити їм назву "капріфоль" (Caprifolium). У садах Європи найчастіше вирощували саме цей вид кучерявою жимолості.

Ареал поширення досить великий - майже всі райони Північної півкулі. Всього налічується близько 200 видів. на території Росії росте близько 50 видів жимолості, з них тільки 10-15 мають їстівні плоди.

У Середній Росії досить часто зустрічається по узліссях лісу, по гаях - жимолость справжня (L. xylosteum), або жіломусть, вовчі ягоди з жовтувато-білими квітками, червоними ягодами; листя у них знизу пухнасті. У Південній частини Росії дико не виростали. Російські види починають своє цвітіння з кінця травня - до середини червня.

Це красиві декоративні чагарники, прямостоячі, повзучі або кучеряве, добре придатні для груп, алей, альтанок.

Квіти у всіх видів жимолості відносно великі, різних забарвлень - білого, рожевого, червоного, жовтого. Розташовуються попарно в головчасте суцвіттях. Трубчастий віночок, що виходить з чашечки, розділений на п'ять частин. Стовпчик маточки довгий, квітки мають по п'ять тичинок. Плоди ягодоподібні, розташовані попарно. Плоди зазвичай яскравого кольору - жовтого, оранжевого, червоного, синього.

Жимолость їстівна (Lonicera caerulea)

У наших садах їстівна жимолость (Lonicera caerulea) поки ще не дуже поширена, але ж її ягоди не менш корисні, ніж популярні суниця, чорна смородина, малина. Вирощувати її нітрохи не складніше, ніж інші ягідні чагарники.

вона досить зимостійка , Може рости на бідних ґрунтах, при мінімальному догляді. До того ж жимолость дуже декоративна і прикрасить будь-який сад. Росте у вигляді чагарника заввишки до півтора метра. Цвіте в травні жовтими квітами, які з'являються одночасно з розгортанням листя. Ніжні запашні квіти наповнюють повітря солодким ароматом, який привертає бджіл.

Дикоросла їстівна жимолость росте не тільки на Камчатці. Цей ягідний чагарник зустрічається в Приморському та Хабаровському краї, а також на Уралі, Алтаї, Сибіру. Але у камчатської жимолості плоди найбільші і солодкі, саме звідти ведуть своє походження великоплідні сорти, такі як "Обраниця", "Пушкінська", "Сувенір", "Юлія".

З усіх ягідних культур жимолость дає самий ранній урожай - плоди дозрівають вже в червні - на 2 тижні раніше суниці. Це дозволяє значно продовжити ягідний сезон. За смаком плоди їстівної жимолості схожі на лохину. Вони має не тільки харчову, а й лікарську цінність.

Необхідно пам'ятати про те, що ягоди інших видів жимолості в їжу непридатні, а деякі з них отруйні! І наостанок - вважається, що зростаюча поблизу будинку жимолость принесе щастя й удачу. Стверджують, що її запах "допомагає подолати стрес, нервозність".

Більш докладно про властивості і рецептах см. на окремій сторінці: "Жимолость їстівна і її корисні властивості".

Найбільш популярні види і сорти жимолості.

Декоративні види і сорти найчастіше характеризуються кучерявою формою куща, рясним цвітінням в кінці травня - початку літа, за що широко використовується в озелененні.

Жимолость каприфоль (L. caprifolium), або козяча, або Шевр-Фель.Родом з Південної Європи, за Кавказом росте в достатку. Чагарник в'юнкий, може піднятися по опорі на висоту до 6 м. Ця жимолость - відмінний медонос. Зібрані в одну-дві мутовки великі (до 5 см) квітки дуже ароматні. Забарвлення квіток всередині жовта, зовні - з фіолетовими смужками. Подекуди в Криму і Бессарабії, чагарники з червоними або білими квітками, при відцвітанні жовтіючими; ягоди червоні. Зацвітає жимолость каприфоль в чотирирічному віці. Цвіте в червні близько 20 днів.

Цей вид жимолості відрізняється швидким ростом, грунт любить вологу і родючий. Тривалість життя приблизно 50 років. У культурі використовується давно. її використовують для декорування арок, альтанок, пергол, стін. Добре виглядає, посаджена поруч з плетистими трояндами .

Жимолость кучерява (L. periclymenum) Широко поширена в природі в Європі, Азії та Північній Африці. Досягає 5 м висоти. Рясно цвіте. Квіти запашні, всередині жовті, зовні червоні. Має декоративні форми:

Жимолость татарська (L. tatarica) У дикорослому вигляді росте по Середній Волзі, Казахстані, Сибіру до Алтаю. Давно розлучається в садах. Чагарник близько 3 метрів заввишки з гладкими листям. Цвіте в кінці весни-початку літа білими або рожевими квітами. Дуже невибаглива і зимостійка, як і її декоративні форми:

Жимолость Альберта (L. albertii) Невисокий (до 1,2 м) чагарник з тонкими пагонами і дрібними листям. Квітки ароматні рожево-лілові. Посухостійка, взимку не потребує укриття. Можна висаджувати в кам'янистих садах і на альпійських гірках .

Жимолость альпійська (L. alpigena) До 1 метра висотою, з компактною кроною. Квіти без запаху, жовті, зовні червонуватого кольору. Рослина дуже прикрашають червоні блискучі ягоди. зимостійка, хворобами і шкідниками не дивується. Використовують в бордюрах і живоплотах. карликова форма Nana - дуже популярна в садах Європи. Висота чагарника до 1 м.

Жимолость золотиста (L. chrysantha) Чагарник з розлогою щільною кроною. Висота - 2-4 м. Квітки золотисто-жовтого кольору, виділяють медовий аромат. Дуже декоративні червоні ягоди. Зимостійкий і невимогливий вид.

Жимолость американська (L. americana) Дуже цікавий гібрид, отриманий від схрещування вічнозеленої тосканської жимолості і капріфоль. Відноситься до кучерявим жимолость. привертає своїми красивими квітами , Зовні пурпуровими, а всередині жовтими. Теплолюбна, може вирощуватися у нас тільки з укриттям на зиму.

Див. Продовження: Вибір чагарників з різних періодом цвітіння

На фото жимолость - декоративний садовий чагарник.

садові рослини

Корисні властивості жимолості

Жимолость - поширений чагарник, плодами якого є соковиті, ароматні і смачні ягоди. Існує безліч видів жимолості, але корисними властивостями для здоров'я людини має тільки жимолость їстівна. Ягоди жимолості - чудовий за смаковими і цілющими властивостями продукт, що володіє багатим вітамінно-мінеральним складом і цілим спектром корисних властивостей.

склад жимолості

Жимолость - це дуже корисна рослина . Народна медицина протягом кількох століть використовує його для лікування безлічі захворювань. До складу плодів жимолості входять вітаміни групи B. а також C, P, A, фруктоза. глюкоза, органічні кислоти і багато інших корисних речовин.

вітаміну С в жимолості міститься не менше ніж в лимоні і полуниці. за кількістю мінералів з жимолостю мало хто може змагатися. У ягодах цієї рослини містяться калій і алюміній, велика кількість фосфору, магнію і кальцію, а також йод, мідь і марганець.

Цікаво, що на остаточний склад жимолості впливає територія зростання рослини. Якщо жимолость виросла в сухому і жаркому кліматі, зменшиться її кислотність, зате збільшиться вміст цукрів, фарбувальних і дубильних речовин, від чого ягоди стануть більш гіркими. Прохолодні і вологі умови підвищують кислотність і кількість вітаміну C. Плоди рослини, вирощеного в помірно-континентальному кліматі, також містять більше вітаміну С і моносахаридів.

Властивості жимолості і її вплив на організм

Свіжі ягоди жимолості є прекрасним освіжаючим засобом, жменю ягід, з'їдених в спеку, прекрасно тонізує і освіжає.

Особливо корисна жимолость при проблемах з серцево-судинною системою, в тому числі при недокрів'ї, гіпертонії і атеросклерозі. Свіжі ягоди можна використовувати як загальнозміцнюючий засіб, а також для профілактики і лікування цинги і малярії. Жимолость благотворно діє на роботу печінки і жовчного міхура.

Одне з найбільш головних достоїнств жимолості, це те, що вона знижує кров'яний тиск і полегшує викликані ним головні болі. Ягоди рослини показані при частих носових кровотечах.

Жимолость не втрачає своїх лікувальних якостей і після нетривалої термічної обробки. Завдяки високому вмісту пектинів, дубильних речовин і органічних кислот, плоди рослини надають на організм противосклеротическое дію. Включення їх в щоденний раціон збільшує секрецію шлункового соку, зміцнює стінки кровоносних судин, і виводить з організму солі важких металів. Великий вміст вітамінів дозволяє використовувати жимолость для відновлення після тривалих хвороб і в дієтичному харчуванні. В одній чашці свіжозібраних або заморожених ягодах міститься денна норма заліза і вітамінів групи В.

Жимолость активно застосовують для лікування гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. ягоди рослини мають протизапальними, терпкими і сечогінними властивостями. Відвари плодів жимолості синьої рекомендують приймати для зміцнення пам'яті.

Завдяки антисептичним і протизапальним властивостям жимолость виліковує ангіни, і інші запальні процеси у верхніх дихальних шляхах. У жимолості містяться речовини антоціани, які разом з пектином виступають в ролі антиоксидантів: продовжують життя клітинам і запобігають їх переродження в злоякісні. Ягоди і сік рослини благотворно діють на зір (знижують навантаження на кровоносні судини очей і не дозволяють розвинутися глаукомі).

Протипоказання і шкоду жимолості

Жимолость не має ніяких протипоказань, однак надмірне її вживання може викликати деякі побічні ефекти, а саме: шкірні висипання, м'язові спазми і розлади шлунка у дітей.

жимолость

Жимолость є пряморослі сільноветвістий чагарник висотою до 2 м з бурою лущиться корою і опушеними продовгуватими листочками. Уже на початку травня на кущах жимолості з'являються красиві жовті квіти, які залучають своїм ароматом комах. Цвітіння розтягнуто в часі на цілий місяць, що дозволяє основній масі квіток жимолості уникнути пошкодження заморозками і забезпечує щорічний стабільний урожай. Ягоди - темно фіолетові з сизим нальотом, мають густий фарбувальний сік, що нагадують чорницю, однак розміри і форма їх на кущі різні, як правило форма довгаста.

Смак плодів дуже різноманітний - солодкий, кисло-солодкий, кислий з більш-менш вираженою пікантною гірчинкою, яку надає глікозид лоніцеpін. Ягоди жимолості бувають як їстівними, так і гіркими на смак, причому гіркоту неїстівних надовго залишається в роті. Їстівні види виростають тільки на узбережжі Охотського моря, на Камчатці, Сахаліні і в Східному Сибіру, ​​на смак ягоди нагадують лохину.

Калорійність жимолості становить всього 30 кКал на 100 г. Це дієтичний продукт, який показаний навіть людям, що страждають ожирінням. У 100 г варення з жимолості міститься 218 кКал і через високий вміст вуглеводів його надмірне вживання може призвести до появи зайвих кілограмів.

Корисні властивості жимолості

У плодах жимолості міститься 12,4-17,3% сухої речовини, в т.ч. 0,5-1,0% цукрів (глюкоза, фpуктоза, галактоза, сахароза), 1,5-4,5% органічних кислот (лимонна, яблучна, янтаpная, щавлева). Серед вітамінів виявлені аскорбінова кислота (20-170 мг / 100 г), провітамін А (0,32 мг / 100 г), B1 (0,04мг / 100 г), В2 (0,04 мг / 100 г), В9 ( 0,9 мг / 100 г), комплекс р-активних поліфенолів (до 2800 мг / 100 г). У плодах присутні калій. фосфор. кальцій. натрій. магній. залізо. кремній, мідь. цинк. йод. дубильні і пектинові речовини.

Ягоди мають здатність підвищувати шлункову секрецію і збільшувати переваривающую силу шлункового соку. Вони застосовуються в якості шлункового, в'яжучого, бщеукрепляющего, антицинготного, сечогінного, жовчогінного, апетитного, проносний засіб. Жимолость в народі лікують гіпертонію, хвороби шлунка, печінки, нирок; проноси, запори.

У народній медицині свіжі і перероблені плоди використовують з лікувально-пpофілактіческой метою як ефективне полівітамінний, жарознижувальну і капилляроукрепляющее (при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії) засіб, відвар гілок застосовують як сечогінний, настій квіток і листя - як в'яжучий, антисептичний (при ангінах, тонзиліти) засіб.

Плоди жимолості японської здатні посилювати секрецію шлункового соку і переваривающую здатність шлунка. У народній медицині їх застосовують як протизапальний, в'яжучий і сечогінний засіб. Свіжі плоди рекомендують при гіпертонії, розладі шлунково-кишкового тракту, малярії, недокрів'ї.

Соком ягід (містить синильну кислоту) виводять лишаї; відваром ягід промивають очі, полощуть рот, горло. Відвар гілочок приймають при хворобах нирок, для підвищення апетиту; їм миють голову при випаданні волосся . Відваром листя полощуть горло при ангінах. Водним настоєм квіток промивають очі. Молоді гілки, кора жимолості застосовуються для ванн при ревматизмі. У тибетській медицині кору використовують як болезаспокійливий - при суглобовому ревматизмі і головного болю.

Відваром ягід промивають очі, полощуть рот при різних захворюваннях. У Забайкаллі і на Далекому Сході молоді гілочки жимолості використовують для ванн при лікуванні суглобного ревматизму. У нанайской народній медицині відвар кори гілочок жимолості Максимовича використовують як засіб, що поліпшує апетит.

Відвар гілок і кори застосовують при водянці. Для приготування відвару в домашніх умовах подрібнену сировину поміщають в емальовану каструлю, заливають холодною водою (у співвідношенні 1:10), ставлять на легкий вогонь або водяну баню, кип'ятять 20-30 хв, потім проціджують. Випивають по 1/2 склянки в день в 3 прийоми за 30 хв до їди.

Вважається, що екстракт жимолості володіє найширшим спектром властивостей - антиоксидантну, протигрибковий, противірусний, антибактеріальний і т.д. Екстракт володіє отшелушивающим дією і допомагає боротися з екземою та псоріаз. Чому ж у жимолості стільки корисних властивостей ? Тому що вона багата вітамінами. поліфенолами, катехинами, танинами і глікозидами!

Жимолость є одним з найбільш багатих поліфенолами рослин, завдяки чому відмінно заспокоює роздратовану і запалену шкіру, поряд із зеленим чаєм, алое вера і ромашкою. Екстракт жимолості містить багато вітаміну С. який є чудовим антиоксидантом і хелатуючим компонентом, а також можливим стимулятором вироблення колагену нашою шкірою.

В якості лікарської сировини використовують квітки, рідше листя і стебла рослини. Настій і відвари квіток добре вивчені корейськими вченими, підтверджена висока ефективність проти багатьох хвороботворних бактерій і вірусів. Багатокомпонентні рослинні суміші, що містять жимолость, корейська медицина використовує для профілактики і лікування грипу, туберкульозу, абсцесів легких, дизентерії та при різних гнійних запаленнях.

Плоди вживають в їжу в свіжому вигляді, переробляють на варення, желе, сирої джем, компот, сік, вино, їх сушать для компотів і киселів.

Небезпечні властивості жимолості

Переїдання жимолості може спровокувати запор. а також часте сечовипускання, яке буде вимивати корисні речовини з організму.

Крім того, від великої кількості з'їденої жимолості можуть з'явитися шкірні висипання, м'язові спазми і розлади шлунка у дітей, а також різке підвищення рівня гемоглобіну та еритроцитів у крові.

Як правильно висаджувати і як правильно доглядати за жимолостю, а також як і коли її пересаджувати розповість садовод-любитель в цьому відео.

можна замовити саджанці згідно з нашим прайсом

жимолость їстівна

Скажете, що молодильні ягоди бувають тільки в казці. Однак вони існують! А назва цієї ягідної культури складається з скорочення двох важливих для людини слів "життя" і "молодість". Ет о- жимолость. У синій ягоді жимолості присутній рідко зустрічається в живій природі мікроелемент селен - "елемент молодості". Завдяки комплексу біологічно активних речовин жимолость - цілющий дієтичний продукт, еліксир життя.

Унікальна лікувальна о- дієтична цінність.

Жимолость їстівна, синя - досить нова і перспективна для України ягідна культура, яка може мати велике лікувально оздоровче значення. Дослідження біохімічного складу плодів свідчить про величезну цінність, навіть незамінності ягід жимолості для дієтичного та лікувального харчування. Виявляється, що ягоди жимолості и- справжня комора вітамінів і біологічно активних речовин. Особливу цінність ягодам жимолості надає раннелетний (з середини травня) термін дозрівання, тому що свіжі ягоди з'являються в період "вітамінного голоду".

У ягодах містіться глюкоза, фруктоза, галактоза, сахароза, Рамноза. Відзначено Значне Накопичення в свіжіх ягодах сорбіту та інозіту. Органічні кислоти представлені лімонної, бурштінової, яблучної, щавлевої. Накопичення пектину сягає 0,8% в перерахунку на сиру масу. Азотисті сполуки представлені амінокислотами. Плоди жимолості містять вітаміни С. А, В1, В2, В9, Р. Серед макроелементів на першому місці стоїть калій, в менших кількостях присутні фосфор, кальцій, натрій, магній, залізо, кремній. З мікроелементів в плодах присутній мідь, селен, цинк, стронцій, барій, йод.

Основна перевага жимолості и- високий вміст вітаміну С (до 170мг \ 100г, як у самих вітамінних сортів чорної смородини) і найвищий вміст серед ягідних культур нашої країни Р - активних речовин (в сумі до 2800 мг \ 100г). Зазначені компоненти мають синергізмом, тобто взаємно підсилюють дію один одного на організм людини, що дає унікальний лікувальний о- оздоровчий ефект.

Вплив Р- активних речовин на організм людини різноманітне і охоплює ряд життєво важливих функцій. Перш за все це вплив на сердечн о- судинну систему, компоненти крові, протизапальний ефект, сечогінну, жовчогінну і антіязвенний вплив. Наявність пектинових речовин зумовлює антирадіаційна дію і захисну функцію проти інтоксикації організму важкими металами.

У рецептах народної медицини використовуються ягоди, листя і квітки жимолості. Чимало прикладів, коли плоди жимолості рятували людей після інфаркту. Експериментально доведено, що жимолость стимулює роботу шлунково - кишкового тракту, знижує головний біль, запаморочення та інші симптоми гіпертонічної хвороби. Свіжі і заморожені плоди рекомендуються при зниженні апетиту, авітамінозі, загальній слабкості, атеросклерозі, недокрів'ї. І ягоди і варення корисні при гарячкових станах, гастритах, виразковій хворобі, розладах стільця, хворобах печінки, набряках серцевого походження (як сечогінний).

Особливості росту і розвитку.

Сучасні сорти жимолості з їстівними і смачними плодами отримані на основі жимолості камчатської, жимолості їстівної, жимолості алтайської, жимолості Турчанінова, що входять в поліморфний тетраплоїдний вид L. caerulea L .- жимолость синя. Найбільшу цінність представляють два підвиди жимолості синьої: жимолость камчатська (самий ранньостиглий) і жимолость алтайська (більш пізнього дозрівання).

жимолость їстівна - прямостоячий гіллясте листопадний чагарник заввишки 1 -2,5 м з жовто-бурою корою і блідо зеленими, овальноелліптіческімі продовгуватими листям. На старих гілках жимолості кора відшаровується поздовжніми вузькими смугами, як у винограду, що є її характерною особливістю. Діаметр крони куща 1,5- 2 м. Жимолості т- найдовговічніша ягідна культура, яку вирощують в Україні. У природних умовах кущ живе до 100 років. Розростання в ширину відбувається до 35 років, нарощування висот и- до 50 річного віку. Це потрібно враховувати при розміщенні жимолості на ділянці. Період повного плодоношення починається з 7 10- річного віку, ефективний період плодоношення обмежується 25- ма роками.

Коренева система жимолості густоразветвленная. потужна (у дорослих рослин ), Кущі добре переносять пересадку практично в будь-якому віці.

Жимолость відрізняється високою морозостійкістю (до -50 град С), проте в зими з тривалими відлигами можливий вихід рослини зі стану спокою з передчасним розпусканням плодових бруньок і пошкодженням їх при поверненні сильних морозів. Квітки жимолості можуть переносити без пошкоджень весняні поворотні заморозки до -8 град С.

Жимолость - дуже скороплодная культура, вона може вступити в плодоношення на наступний рік після живцювання на пагонах минулого року, але краще допускати плодоношення коли кущ помітно зросте. Цвіте жимолость ще до повного розвитку листя. Терміни дозрівання плодів визначаються сумою активних температур 450- 520 град С. що значно менше, ніж у всіх інших плодових і ягідних культур. Від початку цвітіння до дозрівання плодів проходить всього 30- 40 днів. Період росту пагонів жимолості короткий (закінчується в середині червня), а інтенсивний ріст триває всього близько 10 днів. У теплому кліматі України відзначені випадки повторного пробудження нирок в липні, повторного зростання, цвітіння і навіть дозрівання ягід.

Урожай жимолості в перші роки невеликий. Врожайність щорічно поступово збільшується в міру зростання куща і становить 1,5- 3 кг з куща і більше. Плоди у жимолості синьо блакитні або майже чорні з сизим нальотом масою до 2-х грамів. Ягоди масою понад 1г вважаються дуже великими. Форма буває циліндричної, веретеноподібної, грушоподібної, овальної.

Жимолость їстівна, синя - рослина самобесплодни, тому щоб отримувати врожаї потрібно мати в саду не менше 2-х - 3-х сортів.

Одна з особливостей жимолості и- неодновременное дозрівання ягід, але це можна віднести до переваг, адже самі ранні ягоди люблять їсти діти. Так нехай вони ласують синіми вітамінами не кілька днів, а в міру дозрівання протягом майже 2-х тижнів.

Ще одна особливість деяких сортів жимолості - обсипальність ягід. Однак і це можна перетворити на гідність. Постеліть під кущем чисту поліетиленову плівку і збирайте ягоди не по одній, а відразу жменями з плівки. При цьому можна ще й трусити кущі.

Особливості агротехніки.

Жимолость - світлолюбна рослина і в тіні рости, а тим більше плодоносити вона не буде. До грунтів вона не вимоглива, проте кращі врожаї дає на середніх за механічним складом слабокислих і нейтральних грунтах. Вологолюбна. але не виносить заболочування. При посушливій весни вимагає поливу в момент інтенсивного росту і плодоношення. При нестачі вологи зменшується розмір ягід, погіршуються смакові якості, знижується урожай поточного і наступного року.

Розміщують саджанці жимолості на відстані 1,5 м один від одного. З огляду на, що ця рослина - довгожитель, що не зменшуйте відстань, краще садіть між кущами жимолості овочі протягом декількох років, поки кущі не виростуть. При посадці саджанці жимолості не рекомендується заглиблювати, інакше сповільниться їх розвиток. Посадочні ями добре заправити органікою. При посадці восени гілки не обрізають, а роблять це ранньою весною до сильної пари бруньок. При посадці навесні обрізають відразу.

Перші 3 - 4 роки жимолость росте повільно, в цей час необхідний підвищений відхід. Жимолость чуйна на підживлення і полив. У перші два роки бажані весняні підживлення азотом. У 10 л води розчинити сірникову коробку (30 г) сечовини або аміачної селітри і поливати з розрахунку 1 - 1,5 л розчину на одну рослину. Поливати можна по листю, роблячи одночасно кореневу і позакореневе підживлення. Робити такі підгодівлі з моменту початку вегетації з проміжками 2 тижні. Підживлення азотом припинити до середини червня.

Догляд за жимолостю мало відрізняється від догляду за іншими ягідними чагарниками, однак є особливості в обрізку. У перші 5 7 років життя, поки виростають з основи куща сильні пагони і формується крона, вона не потребує ніякої обрізку, крім санітарної. У наступні роки рослина загущувальну і його необхідно омолодити. Як проводити омолоджуючу обрізку ми розповімо іншим разом.

Для збереження сорту жимолость потрібно розмножувати тільки вегетативно, а саме: діленням куща , Горизонтальними відводками, а більш ефективно зеленими і здеревілими живцями. при розмноженні посівом насіння сорт не зберігається, мало того, навіть від солодких сортів понад 85% сіянців дадуть гіркі плоди.

Купувати посадковий матеріал потрібно тільки живцювати. Висаджуючи в своєму саду сіянці жимолості, ви втратите кілька років і отримаєте, швидше за все, розчарування в цій культурі.

Перевірені часом сорти.

Жимолость в Україні є досить новою ягідної культурою, але вже досить дискредитованої. Справа в тому, що великі розплідники її практично не розмножують з - за відсутності маточників хороших сортів. Селекцією цієї культури в нашій країні жодна наукова установа не займається. Посадковий матеріал можна придбати тільки у садівників - любителів і часто розмножений посівом насіння. Тому і склалося враження, що у жимолості взагалі гіркі ягоди. Насправді ж сортова жимолость синя дуже смачна. Смак ягід нагадує лохину, а консистенція їх схожа на чорницю. Вони бувають кисло солодкими, солодкий о- кислими, солодкими. Умногіх сортів ягоди пахучі. Оцінку смаку жимолості дають в першу чергу діти, яких не відтягнути від кущів синьоокий красуні.

В нашому саду росте більше 25-ти сортів жимолості синьої, придбаних тільки в наукових установах. Не всі сорти добре почуваються в нашій зоні садівництва, деякі дають слабкі прирости. Найкраще показали себе сильнорослі і середньорослі сорти, виведені на Павлівській дослідної станції ВІР (Санкт-Петербург) і в Південно-Уральському НІІПОК (Челябінськ). За багато років селекційних дослідів нам вдалося отримати кілька власних цікавих форм жимолості. Сьогодні розповімо про сортах: Богдана, довгоплідних і Талісман.

Богдана. Виведений на Павлівській дослідної станції ВІР. Міжвидовий гібрид від жимолості Турчанінова і жимолості Камчатської. Кущ середньої сили росту, среднераскідістий. Ягоди великі 1,1 г Подовження о- овальні, розширені в середній частині. Смак десертний сладковато- кислий з ароматом .Про дин з найбільш врожайних сортів. Обсипальність слабка, відрив ягід сухої. Термін дозрівання середн е-ранній.

Довгоплідних. Раннього терміну дозрівання. Виведений в Південно-Уральському НІІПОК. Сіянець жимолості камчатської від вільного запилення. Кущі середньорослі. розлогі округлої форми. Пагони довгі, тонкі, вигнуті. Плоди майже циліндричної форми, дуже великі (до 1,4 г) десертного ніжного кисло-солодкого смаку. Обсипальність середня, відрив ягід сухої.

Талісман. Сорт аматорської селекції, автори М.П. Узенков і Д.М. Узенков.

Сіянець сорту бажовской від вільного запилення. Метою селекційних дослідів було отримання сильнорослого врожайного сорту з ягодами десертного смаку. Кущ помітно вище середньої величини, слабораскідістий. Зелені живці в рік живцювання досягають висоти понад 40 см. Ягоди вище середнього розміру (0, 9г) кисло- солодкі, ніжної консистенції середн е-раннього терміну дозрівання. Відрив сухий, обсипальність середня. Урожайний. з ягід цього сорту виходить високоякісне і цінне варення.

Використання ягід жимолості.

Жимолость майже не вражають хвороби і шкідники, рослини не обприскують отрутохімікатами, тому ягоди жимолості синьої є екологічно чистими.

При переробці ягід жимолості немає ніяких відходів. Їх можна сушити, варити з них компоти, варення, соки, сиропи.

У зв'язку з тим, що основна кількість ягід жимолості з'їдається з куща в період вітамінного голоду, ягід на переробку залишається не так багато і в основному на лікувальні о- оздоровчі цілі. Якщо у вас немає часу на переробку, то заморозьте їх і використовуйте в міру потреби. Цінність заморожених плодів майже не зменшується в порівнянні зі свіжими. З огляду на особливу цінність ягід жимолості, їх можна перетерти сирими з цукром в співвідношенні 1. 1,5.

У жимолості цікава особливість - смак її в великій мірі залежить від погоди і забезпеченості рослин вологою в період дозрівання ягід. Тому ягоди одного і того ж сорту по роках змінюють смак. І у варення смак непостійний. Воно схоже то на вишневе, то на чорничне, то на голубічние, а іноді у нього з'являється аромат лісової суниці.

Посадивши в своєму саду ягідного довгожителя ви на багато років забезпечите рідкісними вітамінами і природними біологічно активними речовинами кілька поколінь своїх рідних і близьких і завжди першими пізнаєте солодке спокуса весни.

Михайло і Денис Узенкови.

м Харків. тел. (095) 708-81-78, (096) 616-96-93

джерела:
,,,





Коментарів поки немає!
І у багатьох пролітає ідея, а може необхідно і виростити щось квітуче?